Veganski "mac & cheese"


Ta »mac & cheese« z bučami je  popoln, ko potrebujete hrano za pocrkljati. Z dodano bučo dobimo kremasto in gladko omako, ki naredi jed tako okusno, da se lahko kosa  z običajno različico.

 
Sestavine:
  • 1 manjša buča, cca. 1,2 kg (lahko tudi maslenka)
  • Olivno olje Biona
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 50 g kokosovega olja Biona
  • 100 g veganskega cheddar sira
  • 70 g veganskega parmezana
  • 100 g navadne moke
  • 1,2 l ovsenega napitka Avena Natur Green
  • 1 cel muškatni orešček, za ribanje
  • 500 g makaronov (poljubno)
  • 150 g starega kruha iz kislega testa
  • 15 g svežega timijana
  • 100 g kostanja (najbolje pakiranega)
 
Priprava:
Segrejte pečico na 180ºC. Bučo obrežite, olupite in prepolovite po dolžini. Iz sredice  izločite semena. Meso buče sesekljajte na približno 2 cm velike kose in jih položite na velik pekač.
Meso buče pokapajte z 1 žlico olja, začinite z morsko soljo in črnim poprom. Pražite 40-50 minut oziroma dokler ne postane buča zlata in karamelizirana. Medtem olupite in drobno sesekljajte čebulo in česen. Na večji in globoki ponvi na zmernem ognju stopite kokosovo olje, dodajte čebulo in česen ter kuhajte 10 minut oziroma dokler ne postaneta mehka in zlata. Ves sir na drobno naribajte.
Zmanjšajte ogenj in vmešajte vso moko v zmehčano čebulo in česen. Nato počasi vmešajte še rastlinski napitek, vse dokler omaka ne postane gladka in svetleča.
V ponev dodajte dve tretjini sira ter mešajte, dokler se ne stopi. Nato naribajte malo muškatnega oreščka in po okusu začinite s soljo in poprom. Vse skupaj nežno dušite nadaljnjih 5 minut ali dokler se ne zgosti. Občasno premešajte.
Makarone skuhajte v slani vodi, a 2 minuti manj, kot je priporočeno na embalaži. Odcedite.
V blender dajte kruh iz kislega testa, timijan in polovico kostanjev. Zmešajte do finih drobcev.
Kuhano bučo pretlačite z vilico, nato jo dodajte v sirovo omako in dobro premešajte. Nato kuhane testenine usujte v omako in vse skupaj prelijte v pekač velikosti 30 x 40 cm. Čez maso potresite preostali sir kruhove drobtine, čez vse to pa nadrobite še preostale kostanje in pokapajte z malce olja.
Pecite 30-35 minut oziroma toliko časa, da masa postane zlata in brbota. Pred serviranjem pustite stati 10 minut. Postrežete lahko s svežo solato ali rukolo. Pa dober tek!
Vse pravice pridržane © Mamaterra 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Mamaterra.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.