Pogača s češnjevimi paradižniki, rožmarinom in solnim cvetom (Fokaccia)

Ni lepšega, ko lahko na domačem vrtu odtrgaš še topel od sonca češnjev paradižnik, nabereš sveža zelišča in z dodatkom solnega cveta in ekološkega olivnega olja ustvariš pregrešno dobro pogačo, ki se kar stopi v ustih.

Sestavine:
  • 250g bio bele pirine moke
  • 1/2 vrečke bio kvasa (3,5g)
  • 1 čajna žlička soli
  • 160 ml tople vode
  • 1 žlica bio olivnega olja Biona + nekaj kapljic za glazuro
  • 15-20 češnjevih paradižnikov
  • 1 vejica rožmarina
  • ščepec solnega cveta
Priprava:

Moko, kvas in sol dobro zmešajte v manjši posodi. Dodajte še vodo in olivno olje in vse skupaj zgnetite v gladko testo (gnetite približno 5 minut, da dobite res gladko teksturo). Testo premažite z nekaj kapljic olivnega olja, ga pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da vzhaja  vsaj 1 uro. Jaz ga običajno pustim vzhajati 1.5 ure. 

Pečico segrejte na 250 stopinj Celzija. Vmes v pekač dajte papir za peko in vanj dodajte testo - jaz ga sama ne valjam, ampak kar z dlanmi testo enakomerno porazporedim po pekaču.

Po testu s prsti naredite vdolbinice, tako da s prstom potisnite v testo do dna pekača. V vdolbinice dajte razpolovljen češnjev paradižnik in ga čim bolj pristisnite v testo. Po testu nato razporedite še rožmarin, ki ga prav tako pristisnite v testo. Jaz velikokrat dodam še manjše koščke čebulice, saj jed naredi še bolj aromatično (čebulico dodajte po želji). 

focaccia

Začinite s solnim svetom in nekaj kapljicami olivnega olja. Pripravljeno pogačo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati še 30 minut. 

Pogačo dajte v segreto pečico in pecite 10 minut na 250 stopinj. Po 10 minutah zmanjšajte temperaturo pečice na 200 stopinj Celzija in pecite še 15 minut, dokler ne bo pogača lepo zapečena.

Postrezite s svojim najljubšim namazom, sirom ali pa si jo privoščite kar samo. Jaz sem za zraven pripravila moj najljubši avokadov namaz z indijskimi oreščki in limeto, ki je jedi dodal dodatno svežino. Dober tek!

 


 
Vse pravice pridržane © Mamaterra 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Mamaterra.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.