Hrustljava polenta z bešamelom iz gobic

Sliši se kot jed, ki vzame veliko časa za pripravo, a vam zagotavljamo, da temu ni tako – za pripravo te božanske jedi boste potrebovali približno eno uro, za ohladitev pa še dodatni dve uri.

Sestavine za polento:
  • 200g polnozrnate polente Amisa
  • 300 ml jušne osnove
  • 300 ml mleka/rastlinskega napitka
  • 100g Violife sir v kosu 
  • 6 – 7 žajbljevih listov
  • 3 žlice sončničnega olja
  • Sol
Sestavine za bešamel omako z gobicami:
  • 600 ml kreme za kuhanje
  • 50g Naturli masla
  • 20g pirine moke
  • 70g sira v kosu
  • 30g sušenih jurčkov Harmonica
  • Sol
Priprava polente
Polento skupaj z jušno osnovo in rastlinskim napitkom zavrite na nizki temperaturi in kuhajte, dokler polenta ne absorbira vse tekočine. Če polenta še ni kuhana, dodajte malo vode. Ko je polenta kuhana, dodajte sir in sol. Dobro premešajte in vlijte v pekač, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem ter vse skupaj postavite v hladilnik za vsaj 2 uri.

Priprava bešamela
Namočite sušene jurčke Harmonica v kremo za kuhanje, da se zmehčajo in napijejo tekočine. Vmes v kozici raztopite maslo in dodajte moko. Ves čas mešajte, da se ne zažge. K raztopljenemu maslu in moki dodajajte zmes kreme in jurčkov po delih. Kuhajte in zraven mešajte, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte sir in sol, premešajte in odstavite z ognja.

Ko bo polenta ohlajena, jo narežite na trikotnike. V ponvi segrejte olje in 6-7 listov žajblja. Polento popecite na obeh straneh. Servirajte na krožnik, čez njo pa prelijte pripravljeno bešamel omako. Za dodatek uporabite popečene liste žajblja. Dober tek
Vse pravice pridržane © Mamaterra 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Mamaterra.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.