Velikonočna pletenica brez mleka in jajc

Sestavine:
  • 1 žlička kurkume
  • 400 g polnozrnate pšenične moke Podgrajšek 
  • 200 ml mandljevega napitka brez sladkorja (ali kateregakoli drugega rastlinskega napitka)
  • 10 g suhega kvasa Biovegan
  • 70g kokosovega olja Biona
  • 60g kokosovega sladkorja
  • ščepec himalajske soli
  • limonina lupinica
  • 1 ščepec bourbonske vanilije v prahu
Priprava:
  1. Vse suhe sestavine zmešamo v posodi (kurkuma, moka, suh kvas, kokosov sladkor, ščep soli, limonina lupinica in vanilija v prahu). Segrejemo mandljev napitek in mu primešamo kokosovo olje, da se raztopi. 
  2. Mokre sestavine postopoma prilijemo k suhim in zmešamo s pomočjo mešalnika, z metlicami za testo.
  3. Ko dobimo gladko, elastično kepo, testo še 10 minut mesimo ročno. 
  4. Testo pustimo počivati 2 uri na toplem, pokrito s kuhinjsko krpo, vsakih 20 minut pa ga čisto na kratko pregnetemo. 
  5. Po 2 urah ga razdelimo na 3 ali 4 dele. Vsak del z dlanmi zvaljamo v trak ('kačo) dolžine 40 cm. Trakove na zgornjem koncu pritisnemo skupaj in spletemo pletenico. Prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem in pustimo vzhajati še 30 minut.
  6. Po 30 minutah pletenico premažemo s toplim rastlinskim napitkom.
  7. Pečemo 25 minut na 175°C. Potem pečico ugasnemo, pletenico pa pustimo notri še 10 minut.
Vse pravice pridržane © Mamaterra 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Mamaterra.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.